Als leerkracht heb je één van de meest mooie, veelzijdige en veeleisende banen die er zijn. Het is werk dat op allerlei vlakken veel van je vraagt. Het ontwikkelen van je veerkracht helpt je om je werk gezond te kunnen blijven doen, maar ook om geïnspireerd te blijven en het gevoel te hebben dat je werk er echt toe doet. In dit blog geven wij je tien tips voor meer veerkracht voor de leerkracht.
Wat is veerkracht?
Een veer buigt mee als er druk op wordt uitgeoefend zonder te breken. Ook als leerkracht is het belangrijk om mee te kunnen bewegen in dat wat er op je afkomt en daarin goed voor jezelf zorgen. Maar een veer geeft ook druk terug door op te veren. Alleen meebuigen is niet gezond; tegendruk geven en assertief zijn is ook belangrijk. De combinatie van beide is veerkracht.
Tien tips voor meer veerkracht voor de leerkracht
Wil je meer weten over veerkracht voor de leerkracht?
Samen met Maaike Steeman schreef ik het boek Psychologische flexibiliteit in het onderwijs. Het boek geeft een vertaalslag van de nieuwste en baanbrekende wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag naar de onderwijspraktijk, in de vorm van acceptatie- en commitmenttraining (ACT).
Wetenschappelijke inzichten en concrete handvatten voor meer veerkracht voor eerkracht en leerling
Psychologische flexibiliteit in het onderwijs geeft inzicht en concrete handvatten voor jou als leerkracht om je eigen veerkracht te vergroten en om gezond en ontspannen voor de klas te kunnen staan. Daarnaast laat het boek zien hoe je kinderen kunt begeleiden naar meer psychologische flexibiliteit. Niet met aparte lessen en nog meer werk, maar door voor te leven. Dat doe je door je houding, taalgebruik en manier van reageren aan te passen. Uiteraard staan er ook veel praktische oefeningen in het boek, zowel voor de leerkracht zelf als voor het werken met de klas.
Meer weten of het boek bestellen? Kijk op www.act-onderwijs.nl