Ritueel om het schooljaar af te sluiten

 

Schooljaar 2020-2021 zit er weer op! En wat een jaar is het geweest…
Hoe is jouw schooljaar geweest? Hoe sluit jij jouw schooljaar af?

 

Bewust stilstaan bij het einde van het schooljaar

Het bewust afsluiten van een schooljaar kan heel waardevol zijn en kan ruimte geven voor rust in de vakantie en een nieuw begin daarna. Je kunt dat op veel verschillende manieren doen. Wat zou voor jou fijn zijn? Hieronder vind je wat ideeën:

Hef het glas

Markeer het einde van het schooljaar door met anderen het glas te heffen. Je kunt dan heel mooi samen mijmeren over hoe het schooljaar is geweest. Hoe hebben jullie het ervaren? Waar zijn jullie trots op? En waar kijk je naar uit in de vakantie en voor het nieuwe schooljaar?

Een afsluitritueel

Ik ben dol op rituelen om bijzondere momenten te markeren. Dat hoeft niet zweverig te zijn, maar dat mag natuurlijk lekker wel. Geef er vooral een draai aan die bij jou past.

Bij een ritueel is het krachtig als je eerst zorgt voor een fijne plek. Met mooie muziek, lekkere geur (ik hou van essentiële oliën), een kaarsje, misschien wat mooie spulletjes of bloemen. Dat geeft direct iets speciaals.

 • Begin met naar binnen te keren. Haal een paar keer diep en rustig adem. Laat dan het schooljaar langskomen: wat heb je allemaal meegemaakt?
 • Schrijf op een blaadje alles op wat je wilt loslaten van dit schooljaar. Wat wil je achter je laten?
 • Lees dan alles wat je hebt opgeschreven hardop.
 • Wees dankbaar voor al deze ervaringen en merk op wat er waardevol aan was. Misschien heb je er iets van geleerd of is er iets helder geworden?
 • Steek je blaadje dan in brand. Je kunt een lekker vuurtje maken in de open haard of in je tuin. Of gebruik een kaars. Het vuur transformeert alles wat je achter je wilt laten tot as, zodat er ruimte is voor een nieuwe start. Je kunt bij het verbranden van je papier een intentie zetten, bijvoorbeeld: ik ben klaar voor een nieuw begin, of: ik laat dit nu achter me.
 • Voel nog even na.

Een symbool

Neem een moment om stil te staan bij je schooljaar en te doorvoelen hoe het voor je is geweest. Kies dan een voorwerp, een beeld, een metafoor als een symbool voor hoe dit schooljaar was voor jou.
Misschien voelde het als een achtbaan?
Misschien als een kabbelend beekje?
Of misschien heb jij je wel zo stevig als rots gevoeld?

Mooi om dit symbool fysiek te maken (print, schilder, zoek, …) en een plekje te geven in je lokaal of werkplek. Als herinnering aan dat wat was, terwijl je weer op weg gaat naar een nieuwe periode.

Creatief

Heb je zin om juist je creatieve kant aan te spreken? Leuk! Dan kan het goed werken om eerst stil te staan en terug te blikken op hoe het jaar voor jou was. Schrijf een lied, een gedicht, maak een schilderij of een collage, een foto of hoe jij dan ook graag creatief wilt zijn over je schooljaar. Ook op die manier kun je het einde van het schooljaar markeren en je schatten ervan bewaren.

Op papier

Als je van schrijven houdt (of het eens uit wilt proberen), dan is het krachtig om te schrijven over jouw schooljaar. Je kunt gewoon beginnen en lekker uit je pen laten stromen wat eruit wil. Je kunt ook deze 5 vragen gebruiken als leidraad:

 • Wat waren voor jou de mooiste momenten van dit schooljaar?
 • Wat waren moeilijke momenten? Waarvan baal je? Waarin ben je teleurgesteld? Lekker spuien zonder gene bij deze vraag; dit mag echt even de ruimte krijgen.
 • Waar was je trots op? Wat heb je voor elkaar gekregen? Wat heb je geleerd? Waarin ben je beter geworden? Schrijf het op en voel ook dat je trots bent op jezelf. OWN IT. Zelfs als je het vindt dat het niet zoveel voorstelde of als je hulp hebt gehad of als je geen idee hebt hoe je het voor elkaar hebt gekregen. JIJ hebt het gedaan!
 • Waarvan zou je meer willen in je werk?
 • Wat voor schooljaar wens jij jezelf? Bedenk drie woorden waar het nieuwe schooljaar voor jou echt over mag gaan.

Ik ben heel benieuwd hoe jij je schooljaar afsluit, dus leuk als je het laat weten. Ik wens je voor nu een goede afsluiting en een heerlijke zomer!


inspiratie en ondersteuning voor het nieuwe schooljaar

v

Sprankelsessie

Merk je dat het jaar voor jou hobbelig is geweest en wens je jezelf voor het nieuwe jaar verandering toe? Ik ben er graag voor je om te kijken welke stappen jij kunt zetten richting verandering naar een ontspannen, sprankelende, betekenisvolle leerkracht met meer zelfvertrouwen. 

Opleiding

Werken aan je eigen welbevinden als leerkracht en tegelijkertijd de nieuwste inzichten en praktische handvatten krijgen voor het beter begeleiden van je leerlingen naar meer veerkracht vind je in de diepgaande opleiding ACT in het onderwijs.    

Retraitedag

Wil je jezelf dit jaar eens niet voorbij rennen, maar doen wat goed is voor jou? De retraitedag op 15 oktober bied je een rustpunt in de eerste periode van je schooljaar. Een heerlijke dag in het teken van selfcare om te ontspannen en stil te staan bij jezelf.