Wat een heerlijke Sinterklaastijd hebben wij gehad. Ik heb er erg van genoten! Sinterklaas was gisteren op onze school. Bij jou vast ook. Gespannen gezichtjes, uitgelaten kinderen, dansende pieten, het laatste pietenplaatje en de Pietensinterklaasmove. Heerlijk. En nu is Sint weer op de terugweg naar Spanje. Lekker ontspannen zit hij te chillen onder een palmboom, met een cocktail. Zo stelde ik het me als kind altijd voor, haha.

 

Maar hoe is het voor jou?

Heb jij nu ook even tijd om te ontspannen? Of heb je vandaag de klas alweer omgetoverd in kerstsferen? Het zijn gekke weken tot de kerstvakantie. Donkere, korte dagen en de afgelopen weken stonden in het teken van surprises, pepernoten, pietenplaatjes, de inpakhoek. De kinderen een stuk drukker dan normaal. Eigenlijk ben je al aan vakantie toe, maar er staat nog een hoop op de agenda tot het zover is.

 

Vijf tips die jou direct helpen om meer te ontspannen en iets relaxter de weken door te komen

 

1. Ademhalen

Als je merkt dat je loopt te stressen en te piekeren, haal even drie keer diep adem.  Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar diep ademhalen doet echt wonderen voor je. Het ontspant direct en geeft je de ruimte om even te checken of al die stress echt nodig is.

 

2. Schrappen

Kijk vooruit en bedenk welke extra dingen écht moeten gebeuren voor de kerstvakantie en kijk of je ook wat kunt schrappen van je lijstje. Misschien jammer, want die dingen waren ook heel leuk geweest, maar je bent ook een prima juf of meester zonder. Goed is goed genoeg 😉.

 

3. Hulp vragen

Vraag om hulp, bijvoorbeeld heel praktisch opruimhulp op de dag voor de vakantie. Trek even de klassenouder aan het jasje of ze iemand weten om vrijdags een half uurtje te helpen om alle kerstspullen op te bergen. Kun jij lekker vroeg aan de kerstborrel vrijdag!

 

4. Doe het met aandacht

Drink je koffie of thee vandaag met aandacht. Maak er een echt pauzemomentje van. Voel hoe lekker warm het is en wat dat met je doet. Als je iets even met al je aandacht doet, kom je direct in het hier en nu, ontspan je en zakt het paniekgevoel. 

 

5. Check in bij jezelf

Check elke dag kort in bij jezelf: hoe is het met je? Wat heb jij vandaag nodig? Misschien is dat een keer vroeg naar bed of lekker sporten of iets heel anders. Maar kijk of je vandaag ruimte kunt maken om dat te doen wat goed is voor jóu. Dat is niet alleen voor jou fijn en gezond, maar het zorgt er ook voor dat je er helemaal kunt zijn op school. En dat is belangrijker voor de kinderen in je groep dan wat dan ook!

 

Is er meer nodig om ontspannen de decembermaand door te kunnen, meld je dan aan voor mijn gratis toolkit voor een ontspannen schooldag.

Wat doe jij om de decembermaand ontspannen door te komen? Leuk als je hieronder een tip deelt voor je collega’s.