Wow! Het is alweer 2019! We zijn nu ook alweer halverwege het schooljaar. Een mooi moment om de balans op te maken en een nieuwe start te maken. Om terug te blikken en vooruit te kijken. Juist door af en toe pas op de plaats te maken, kun je kiezen hoe je verder wilt gaan. Als het lekker gaat is het mooi om helder te hebben wat je vast wilt houden, maar ook als het wat stroever is gegaan, is het goed om te kijken wat er anders kan.

 

Neem de ruimte voor jezelf en sta eens stil bij de volgende vragen. Ga er even lekker voor zitten. Je kunt het voor jezelf doen, met een notitieboekje erbij. Met een collega of vriendin samen de vragen doornemen, kan ook heel inspirerend zijn.

 

 

Vraag 1

Wat waren jouw mooiste momenten op school de afgelopen maanden?

Bedenk er minstens vijf. Het kunnen heel kleine momentjes zijn die je geraakt hebben, of juist groot en opvallend. In de klas of met ouders of collega’s, allemaal oké. Mooi om even helemaal terug te gaan naar die momenten en weer even te voelen hoe het was.

Vraag 2

Waar baal je van wat betreft werk?
Wat mag echt anders? Waarin ben je teleurgesteld?

Schrijf alles op wat er in je op komt. Leef je helemaal uit, haha. Neem alle ruimte om te spuien en te klagen. Het lijkt misschien niet leuk om al je ellende nog eens langs te lopen, maar het kan richting geven aan waar je naartoe wilt. Ook ruimt het lekker op. Je kunt door er bij stil te staan, makkelijker loslaten en de vervelende dingen van school achterlaten in 2018. Schrijf lekker door over grote en kleine baalzaken tot je helemaal níets meer weet te bedenken.

Vraag 3

Waar was je trots op?
Wat heb je voor elkaar gekregen? Wat heb je geleerd? Waarin ben je beter geworden? 

Schrijf het op en voel ook dat je trots bent op jezelf. OWN IT. Zelfs als je het vindt dat het niet zoveel voorstelde of als je hulp hebt gehad of als je geen idee hebt hoe je het voor elkaar hebt gekregen. JIJ hebt het gedaan!

Vraag 4

Waarvan zou je meer willen in je werk?

In je contact met de kinderen, in wat je aanbiedt in je lessen, in je niet lesgebonden taken, in de samenwerking met je collega’s of ouders, in hoe je voor jezelf zorgt en je eigen gezondheid voorop zet in het werk, wat je meer wilt ontwikkelen: het kan van alles zijn.

Als je merkt dat je het lastig vindt om deze vraag te beantwoorden, stel je dan eens voor dat je een toverstafje zou hebben en dat jouw wensen zomaar uit zouden kunnen komen. Ook al lijkt het niet realistisch, door te dromen en te wensen, kun je veel gemakkelijker stappen of stapjes in die richting zetten.

Vraag 5

Welk klein stapje zou je deze week kunnen zetten in die richting?

Vaak laten we ons klemzetten, omdat we denken dat iets toch niet te bereiken is. Kijk eens of er een klein stapje is dat je deze week al kunt zetten, dat bijdraagt aan wat je graag zou willen. Beter een klein stapje dan geen beweging, want dan weet je zeker dat er niets verandert!

Gebruik je antwoorden op de vragen hierboven ter inspiratie. Je hebt niet overal invloed op, maar vaak wel op meer dingen dan je denkt als je aan het racen bent. De volgende vragen kunnen je op ideeën brengen: 

Hoe zou je meer mooie momenten kunnen creëren?
Waar wil je beter in worden?
Hoe zou je iets van je wensen uit kunnen laten komen?
Wat heb je daarvoor nodig?

Vraag 6

Wat voor jaar wens jij jezelf?
Bedenk drie woorden waar 2019 voor jou echt over mogen gaan.

Dit vind ik zelf zo’n heerlijke vraag. Voor mij zijn het:
Licht, avontuur & ontspanning

Door die drie woorden regelmatig te zien en te lezen, voel je direct weer even waar het voor jou om gaat dit jaar. Ze brengen focus. En uh, peins er niet te lang over, je hoeft geen examen te doen of contract te tekenen. Je kunt ze altijd weer wijzigen als je iets beters bedenkt.

Dit waren de zes vragen. Ik ben heel benieuwd naar jouw drie woorden en jouw eerste stapje. Laat je het me weten?

Ik wens je een prachtig, ontspannen jaar, vol mooie genietmomenten!

Femke

 

Ps.: Mocht je niet zo tevreden in je werk staan op dit moment, neem dan eens geheel vrijblijvend contact met me op. Het kan fijn zijn om even met iemand te sparren. Ik denk graag met je mee en help je helderheid te krijgen over waar je naartoe wilt, wat je tegenhoudt en wat een eerste stap is die je nu kunt zetten. Je kunt hier een gratis inzichtsessie met me inplannen, maar je kunt me natuurlijk ook mailen op info@femkeklomp.nl.