Onze dochter had het de eerste periode van het schooljaar pittig.
Ze vond alles stom en lastig.
Om haar te helpen zien wat er wél goed was, zijn we samen elke avond voor het naar bed gaan, de drie fijne dingen van de dag gaan benoemen.
Soms kort en snel, soms uitgebreid en met een heel gesprek eromheen.
Dit had heel veel effect.
Want zelfs op moeilijke dagen zijn er altijd dingen die wél fijn zijn.
Ook al moet je diep nadenken en zijn het maar heel kleine dingetjes. Ze zijn er altijd!
Het gaat nu trouwens weer super met haar, maar het ritueel wil ze er graag in houden. Doen we.

 

De oefening bevordert je welzijn en positieve emoties

Het interessante is dat deze oefening heel uitgebreid onderzocht is. Het is zelfs één van de meest onderzochte oefeningen in de positieve psychologie. Officieel heet ie Drie Goede Dingen. En hij werkt als een tierelier om je welbevinden en positieve emoties te bevorderen, ongeacht je leeftijd. Ons brein is namelijk geniaal in piekeren en minder knap in positiviteit. Handig voor de overleving van onze soort, maar we worden er niet per se vrolijker van. Negativiteitsbias noemen ze dat. Deze oefening heeft tot doel deze te doorbreken.

Mooi om deze oefening elke dag voor jezelf te doen. Zo krijg je meer zicht op waar je echt vrolijk van wordt en word je je meer bewust van al het fijns in je leven, ook op een rotdag.

Hoe werkt de oefening?

Gedurende minstens een week sta je elke avond voor je naar bed gaat, stil bij je dag.
Bespreek of schrijf minstens drie dingen op die je leuk vond aan je dag.
Juist door te schrijven of te bespreken, gebeurt er meer.
Ga ook na waaróm deze dingen gebeurden.

 

Tips bij de oefening

  • Het hoeven geen grootse momenten te zijn, het mag om kleine dingen gaan.
  • Soms kan het moeilijk zijn om iets fijns op te merken. Als je het vaker doet, wordt het steeds makkelijker. Dus wees aardig voor jezelf.

Niet alleen voor jezelf

 

In de klas

Ook heel krachtig werkt ie als je de oefening in de klas doet. Aan het einde van de dag bijvoorbeeld. Voor het naar huis gaan, eerst nog even terugblikken op de dag. Per tafelgroepje, in tweetallen of klassikaal.

 

Met je team

Of kom met het team even bij elkaar in de ochtend of als de kinderen naar huis zijn, en deel met elkaar de drie fijne dingen van de dag. Heerlijk om zo samen te genieten van jullie school en stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Geeft een heel andere sfeer in het team!

 

Verzameling van fijne dingen

Om de oefening extra kracht bij te zetten, kun je alle fijne dingen verzamelen. Met briefjes in een lege pot of fles bijvoorbeeld. Of in een klassenboekje. Superleuk om na een maand of halverwege het jaar weer terug te lezen.

 

Mijn fijne dingen van vandaag?

De knuffel van de schoolhond op een school die ik vandaag bezocht
Het stralende gezicht van mijn jarige dochter
Het openhartige gesprek met een schoolleider dat me raakte

 

Wat waren jouw drie fijne dingen van de dag?

 

Inzichtsessie

In een inzichtsessie met mij sparren we over wat jou belemmert om de leerkracht te zijn die je diep van binnen graag zou willen zijn. We verkennen waar je naar toe wilt en welke stappen je daarvoor kunt zetten.